Digitaal is normaal. Mensen zijn 24/7 verbonden met het internet. Via de smartphone, laptop maar ook in de cabine van de vrachtwagen of een graafmachine. Alles is met alles verbonden via het internet, vooral voor bedrijven.

Volgens marktvorser Gartner waren er in 2020 al bijna 6 miljard apparaten verbonden. Er is term voor dit soort connectiviteit: het Internet of Things, ofwel IoT. Wat is IoT?

1. Wat is het ‘internet der dingen’?

Het ‘internet der dingen’ is een verzameling van apparaten die verbonden is met het internet. Bijna alles met een on/off schakelaar heeft de mogelijkheid om verbinding te maken met internet.

In de consumenten wereld variëren de toepassingen van Fitbit, Google Glass tot speelgoed of kan je je hele huis besturen via domotica systemen zoals de Homey gateway.

In de productie- en energiesector wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van Machine-to-Machine (M2M) communicatie. Verdere toepassingen zijn medische sensoren, of in vliegtuigen tot mobiele voertuigen, zoals auto’s, vrachtwagens en kranen. 

In 2020 waren meer dan 6 miljard ‘dingen’ verbonden met het internet.

1.1 Wat kan er met Internet Of Things?

Als je er even over nadenkt, zijn de mogelijkheden en kansen vrijwel onbeperkt. Je kan met IoT producten zelfstandig onderhoudsrapportages laten opstellen en diagnoses laten uitvoeren.

Maar er zijn meer domeinen waarin IoT wordt toegepast.

1.2 IoT in Landbouw, Energie of Automotive branche

In de consumenten wereld is IoT beter bekend om de term ‘domotica’ of ‘smart home’. Er zijn vele fabrikanten die (eigen..) oplossingen aanbieden, zoals Philips Hue of Ikea Smart Home met hun slimme licht oplossingen.

Maar zijn er steeds meer. Denk aan de slimme koffieautomaat, tuinsproeiers, deurcommunicatie, weerstations, CV, rookmelders en de koelkast.

In de B2B markt wordt het ook gemeengoed. Fabriek machines, auto’s, gebouwen zijn via chips en sensoren ook verbinden met het internet. Vaak gaat dit cellular via LPWAN protocollen,  WiFi of Bluetooth al kan het ook via een LAN (RJ45) netwerk.

Zo wordt in het in de landbouw IoT gebruikt om het machinepark te monitoren (GPS informatie) of de omgevingscondities te bewaken in een stal. In de energie sector is bekendste voorbeeld de slimme meter waarbij de eindgebruiker real time zijn verbruik kan inzien en de energieleverancier hoeft geen meteropnemers op pad te sturen om de standen op te nemen.

In de automotive markt is zeker in de professionele toepassing IoT niet meer weg te denken. Denk maar aan het wegtransport. Elke truck is verbonden met internet om locatie gegevens door te geven en de status van de lading.

Zo heeft Gepro ook een climate control oplossingen gemaakt voor een transport bedrijf voor pluimvee vervoer. De omgevingscondities (temperatuur, CO2) worden nauwkeurig gemonitord en bij afwijking wordt er gekoeld of opgewarmd. 

1.3 Wat is IoT financieel ?

Het Internet of Things staat nog in de kinderschoenen en de mogelijkheden zijn legio. Bedrijven zien steeds meer kansen en manieren om met hun IoT systemen kosten te besparen e/o processen te verbeteren.

De meeste voordelen zijn financieel te maken, zoals:

  • Minder uitval en tijdbesparing door defecte machines of apparatuur
  • Verhoogde productiviteit dankzij automatisering, zoals het op afstand bewaken van de machines, gebouw of auto
  • Efficiëntere productie door de realtime diagnose mogelijkheden
  • Minder afval door slimmer voorraadbeheer
  • Betere klantervaring en klantenservice doordat sneller op problemen en analyses gereageerd kan worden.

Natuurlijk moet er geïnvesteerd worden in hardware en software maar de meeste business cases tonen aan dat de winstgevendheid wordt verhoogd door de toepassing van IoT.

1.4 Big data en IoT

De informatie die via internet binnen komt is veel. In jargon wordt dit Big Data genoemd en het verzamelen van data kan in principe onbeperkt doorgaan. Alleen moet deze big data vertaald worden in inzichten. Ook daar komen steeds meer oplossingen voor.

Zo zijn de grote tech giganten zoals Microsoft, Google en Amazon (AWS) serieus actief in het IoT domein met allerlei cloud en portaal oplossingen. Zo publiceert Microsoft jaarlijks een IoT marktrapport met daarin de laatste IoT ontwikkelingen die ze ook gebruiken voor hun eigen product ontwikkeling.

2. Wat is IoT voor uw bedrijf ?

Gepro is specialist in de IoT. Al onze oplossingen zijn verbonden met het internet en sensor data wordt opgeslagen in de cloud.

Deze data wordt weergegeven in krachtige portalen zodat klanten bedrijfsbeslissingen kunnen nemen. Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen over IoT, aarzel dan niet om contact op te nemen.